dilluns, 30 de desembre del 2013

Recull d'eines de suport al pensament (2)


Seguint amb l’anterior entrada sobre eines de suport al pensament, és el torn de parlar de Wordle i els fluxogrames.

Wordle és un lloc web que ens permet crear núvols de paraules de qualsevol text, pàgina web o cançó. En un núvol de paraules, la mida ens indica la freqüència en què apareix una paraula i per tant, la seva importància en el text que estem visualitzant. Aquí teniu un núvol de paraules del text que vaig utilitzar anteriorment per fer el mapa conceptual:



Com podeu veure les paraules que més ressalten són: Maria, fa i dinar, és a dir, les idees clau. Worlde pot servir per identificar idees clau, per resumir un tema visualment, etc. S’ha de dir que s’han fet investigacions (Lohmann) on descriuen que a través de la mida de les paraules, l’escanejat, la posició podem captar l’atenció de l’audiència d’una manera més notable

Si voleu saber més sobre els núvols de paraules, podeu entrar aquí i saber més sobre ells, investigacions fetes amb ells, etc.

També existeixen altres webs que fan núvols de paraules com ara: Tagxedo, word out, abcya i Word Clouds. Aquestes dues últimes estan destinades als infants.


L'altre eina per al suport al pensament són els fluxogrames. Com molt bé explica Jordi Simón en el seu bloc: Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:

  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:


[einesfluxograma1.jpg]


Anteriorment jo ja havia utilitzat els fluxosgrames, concretament al batxillerat en les classes d'economia de l'empresa i més o menys utilitzaven aquest símbols. És una manera molt gràfica per fer un resum o un seguit d'idees i que quedin clares i plasmades. Per fer fluxogrames existeix un programa que t'ajuda a fer-los (semblant al cmaptools en utilitat) i és http://www.gliffy.com. Gliffy és una eina que et permet crear, guardar, editar, exportar diagrames de flux.

Passos a seguir per a fer el fluxograma en Gliffy:

1. Anar a la pàgina web:  http://www.gliffy.com/

2. Registrarte (sing up free), cal acceptar les condicions i una cop fet el registre, validar el teu e-mail amb el codi que t'enviin per correu.
3. Un cop validada l'adreça anar un altre cop a l'adreça electrónica: http://www.gliffy.com/
4. File, new, use a giffly template, blank.
5. Començem el nostre fluxograma amb l'icone de la rodona, ja que marca un inici.
6. Les icones es troben a la barra vertical de l'esquerre.
Les rodones es troben a Basic shapes al igual que els cuadrats, i els rombos a Flow chart.
7. Un cop acabat, per contectar les diferents icones, utilitzem la línea conectora. 8.Per guardar-ho anem a: File, Save as... (i li possem un títol).
9. Un cop guardat, nosaltres per a penjar-ho al blog, hem de tornar a anar a File, Export as a image JPG, i se'ns guardarà com si fos una imatge en format .jpg.
10. Per últim només calg penjar-la al blog, amb l'icone del costat de Enlace. Busquem a quina carpeta es troba la foto, la seleccionem i es pujarà al blog. 

 Us deixo un diagrama de flux que representa l'acció travessar una cruïlla on hi ha semàfors.



Hi ha moltes maneres de representar aquesta situacció. Aquest és un exemple. Podem veure com les idees queden bastant clares.

La pregunta és: Ens expressem a través de les idees o a través de les emocions? Com heu pogut veure aquestes eines que us he presentat van més a l'expressió mitjançant les idees. Si us fixeu una eina que ja us vaig presentar que va més pel costat dels sentiments i emocions és el prezi.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada