dimarts, 31 de desembre del 2013

Etiquetes

Us heu fixat que al final de cada entrada poso unes paraules?



Aquestes paraules s'anomenen etiquetes i serveixen per classificar la informació en aquest cas del meu bloc. Per mi són de gran ajut, ja que gràcies a elles tota la informació del bloc està classificada per temàtica i així puc trobar qualsevol cosa que m'interessa en un moment. En el meu cas, les etiquetes del meu bloc es troben a la columna de la dreta sota del vídeo del mes. Jo vaig decidir posar les etiquetes en forma de núvol de paraules. És el mateix sistema que utilitzava Wordle, és a dir, la mida ens indica la freqüència en què apareix una paraula i per tant, la seva importància dins del meu bloc.


També podem posar el núvol d'etiquetes en diferents llocs i ordenat per freqüència. És el cas del meu company Salva que té el seu núvol de etiquetes sota el títol del bloc ordenat per freqüència al contrari del meu cas, ja que jo el tinc desordenat.

Blog del Salva

També podem disposar les nostres etiquetes en forma de llista. És el cas de la meva companya Núria.


Bloc de la Núria
Per posar la nostra llista o núvol de etiquetes només hem d'anar a "disseny" del nostre bloc i a continuació afegir un gatget d'etiquetes.



Tenir un núvol o llista d'etiquetes també és una bona manera perquè les persones que entrin per primera vegada al teu bloc sàpiguen de què estàs parlant i accedeixin més ràpidament a la informació que els interessa.


Scribd

Com podem fer per compartir textos o treballs fets? Scribd és la solució. Scribd és un lloc web gratuit que ens permet compartir documents en diversos formats com ara: Microsoft Excel (.xls, .xlsx), Microsoft PowerPoint (.ppt,.pps, .pptx), Microsoft Word (.doc, .docx), OpenDocument (.odt, odp,.ods,.odf,.odg), OpenOffice.org XML ,(.sxw,.sxi,.sxc,.sxd),Texto pla (.txt), Format de document portátil (.pdf),etc.

Logo de Scribd by estetbroker1
                           
Per pujar un document prèviament s'ha de tenir un compte fet. Tot seguit només hem de clicar en "upload" i seleccionar el document que nosaltres vulguem compartir. Si volem compartir el nostre text, hem de fer clicar a "pujar" i copiar el codi embed. És molt semblant a com ho vam fer per inserir un vídeo de youtube en el nostre bloc, aquí teniu l'entrada per si no us en recordeu.

Mai havia fet servir aquesta eina encara que sí que havia vist document d'aquesta pàgina. Us deixo amb la prova que vaig fer. Es tracta d'una de les cançons del meu artista preferit: Bruno Mars

Scribd és una bona manera de compartir material amb tot el món. De ben segur, que a partir d'ara l'utilitzaré més seguit!

dilluns, 30 de desembre del 2013

Recull d'eines de suport al pensament (2)


Seguint amb l’anterior entrada sobre eines de suport al pensament, és el torn de parlar de Wordle i els fluxogrames.

Wordle és un lloc web que ens permet crear núvols de paraules de qualsevol text, pàgina web o cançó. En un núvol de paraules, la mida ens indica la freqüència en què apareix una paraula i per tant, la seva importància en el text que estem visualitzant. Aquí teniu un núvol de paraules del text que vaig utilitzar anteriorment per fer el mapa conceptual:



Com podeu veure les paraules que més ressalten són: Maria, fa i dinar, és a dir, les idees clau. Worlde pot servir per identificar idees clau, per resumir un tema visualment, etc. S’ha de dir que s’han fet investigacions (Lohmann) on descriuen que a través de la mida de les paraules, l’escanejat, la posició podem captar l’atenció de l’audiència d’una manera més notable

Si voleu saber més sobre els núvols de paraules, podeu entrar aquí i saber més sobre ells, investigacions fetes amb ells, etc.

També existeixen altres webs que fan núvols de paraules com ara: Tagxedo, word out, abcya i Word Clouds. Aquestes dues últimes estan destinades als infants.


L'altre eina per al suport al pensament són els fluxogrames. Com molt bé explica Jordi Simón en el seu bloc: Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:

  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:


[einesfluxograma1.jpg]


Anteriorment jo ja havia utilitzat els fluxosgrames, concretament al batxillerat en les classes d'economia de l'empresa i més o menys utilitzaven aquest símbols. És una manera molt gràfica per fer un resum o un seguit d'idees i que quedin clares i plasmades. Per fer fluxogrames existeix un programa que t'ajuda a fer-los (semblant al cmaptools en utilitat) i és http://www.gliffy.com. Gliffy és una eina que et permet crear, guardar, editar, exportar diagrames de flux.

Passos a seguir per a fer el fluxograma en Gliffy:

1. Anar a la pàgina web:  http://www.gliffy.com/

2. Registrarte (sing up free), cal acceptar les condicions i una cop fet el registre, validar el teu e-mail amb el codi que t'enviin per correu.
3. Un cop validada l'adreça anar un altre cop a l'adreça electrónica: http://www.gliffy.com/
4. File, new, use a giffly template, blank.
5. Començem el nostre fluxograma amb l'icone de la rodona, ja que marca un inici.
6. Les icones es troben a la barra vertical de l'esquerre.
Les rodones es troben a Basic shapes al igual que els cuadrats, i els rombos a Flow chart.
7. Un cop acabat, per contectar les diferents icones, utilitzem la línea conectora. 8.Per guardar-ho anem a: File, Save as... (i li possem un títol).
9. Un cop guardat, nosaltres per a penjar-ho al blog, hem de tornar a anar a File, Export as a image JPG, i se'ns guardarà com si fos una imatge en format .jpg.
10. Per últim només calg penjar-la al blog, amb l'icone del costat de Enlace. Busquem a quina carpeta es troba la foto, la seleccionem i es pujarà al blog. 

 Us deixo un diagrama de flux que representa l'acció travessar una cruïlla on hi ha semàfors.



Hi ha moltes maneres de representar aquesta situacció. Aquest és un exemple. Podem veure com les idees queden bastant clares.

La pregunta és: Ens expressem a través de les idees o a través de les emocions? Com heu pogut veure aquestes eines que us he presentat van més a l'expressió mitjançant les idees. Si us fixeu una eina que ja us vaig presentar que va més pel costat dels sentiments i emocions és el prezi.


 

Padlet

Avui us presentaré una eina que permet compartir informació i també col·laborar en la creació d’informació. Aquesta eina és Padlet.

Padle, o abans anomenat Wallwisher, ens serveix com a arxiu personal o com a un suro col·laboratiu, és a dir, al fer un wall (suro) automàticament ja es fa públic i qualsevol pot afegir-hi informació, imatges, vídeos, etc. Sobretot s'utilitza per transmetre idees. És una aplicació molt fàcil d'utilitzar i que es pot utilitzar sense registrar-se.

Un altre punt a favor és que moltes opcions a l'hora de compartir el treball a través de codis Qr, xarxes socials (facebook, twitter), codis embed, etc.


By l-nuggets.blogspot.com


Per crear el teu suro només has d'entrar en la web de padlet i clicar sobre de: Build a wall. 


A partir d'aquí tindràs el teu propi wall per començar a escriure només has de fer dos clics i ja podràs començar a escriure.



Us deixo amb un suro públic i un vídeo perquè us feu una petita idea.


Com heu pogut veure en el suro d'exemple que us he deixat, padlet també es pot fer servir en el camp de l'educació. En l'exemple cada nen posava una definició d'un objecte creant un petit vocabulari entre tota la classe. Hem sembla una eina perfecta per fer treball col·laboratius i a més a més reuneix totes les qualitats per fer-ho.

Twitter

Una de les xarxes social que està treien protagonisme a facebook és twitter. Avui parlem sobre aquesta xarxa social. 
Logo de Twitter by Soportalo
Com bé diu Juan Carlos López García, podem definir a Twitter com una xarxa social amb format “microblogging” que permet a un usuari registrat enviar i rebre missatges de text de fins a 140 caràcters, anomenats “tweets” (piulades en català). Els usuaris segueixen els “tweets” d'uns altres, subscrivint-se com a “seguidors” d'ells [4]. Qualsevol usuari pot tant re publicar (“retwittear”) els missatges que rep i que troba d'interès per als seus propis seguidors, com contestar-li directament als seus autors. 

A continuació us deixo un vídeo on explica que és i per què serveix twitter: 


Com diu en aquest vídeo, twittter serveix bàsicament per comunicar-se entre amics o família encara que ho pots fer amb persones que ni coneixes i rebre informació.

Fer-se un compte de twitter és molt fàcil, només s’ha d’entrar a la web oficial de Twitter i omplir el formulari.

Aquest és el meu twitter, l’utilitzo bàsicament per comunicar-me en família, amics a través de textos o pujant imatges.



S’ha de dir que twitter pot ser utilitzat tant en l’educació com el món laboral. centrant-nos més en tema de l’educació, trobem que twitter ens pot servir per: Compartir feines, treballs fets o recursos amb altres centres, fer preguntes perquè persones de la mateixa classe o persones externes la responguin, etc. 

També us deixo un article de Juan Carlos López García en la web eduteka abans esmentat on parla d’aquesta xarxa social http://www.eduteka.org/TwitterEducacion.php.

Lligant-ho amb això volia fer esment a la conferència sobre pissarres digitals interactives (PDI) i tauletes digitals a l'aula que vaig poder assistir en la setmana de pràctica i reflexió educativa. Va ser una xerrada on es va parlar sobretot de les pissarres digitals interactives i de les tauletes digitals i dels seus usos i recursos a l’aula. Em va semblar una conferència bastant útil i interessant pels recursos que ens van donar. També em va agradar que expliquessin experiències i a partir d'aquí traguessin recursos, aplicacions i sobretot que les poguessin veure. El moment que més em va agradar va ser quan va sortir el nostre professor de música Antoni Miralpeix. Us deixo un seguit de piulades que es van publicar amb el hagstags (etiqueta) #gitic13


                             




dijous, 26 de desembre del 2013

La nostra identitat digital en perill?

Encara que estiguem en internet també tenim la nostra identitat, la identitat digital i com fem amb la nostra també hem de tenir cura amb les nostres dades com ho fem a la vida real. Mai m'havia parat a pensar en aquestes coses, per això vaig estar informant-me sobre la identitat digital i vaig trobar unes quantes mesures per prevenir:


A L’ORDINADOR:
  • Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
  • Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
  • Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
  • Realitzar còpies de seguretat periòdiques.

A INTERNET:
  • Bloquejar les finestres emergents i només afegir-hi excepcions.
  • Connectar-nos a xarxes segures (casa, escola, etc.).
  • Contrasenyes alfanumèriques.
  • Contrasenyes diferents (no utilitzar sempre la mateixa).
  • Tancar sempre les sessions en qualsevol lloc on estiguem loguejats.
  • Vigilar si fem login des d’espais públics.

ALS DISPOSITIUS PERIFÈRICS:
  • Fer sempre una anàlisi de USB, Disc Dur Extern, etc. desconegut que utilitzem al nostre PC.
  • Si l’hem introduït a un PC aliè, analitzar-lo també.
  • Fer còpia de seguretat del contingut important.

A L’SMARTPHONE:
  • Comptar amb un antivirus.
  • Bloqueig automàtic i codi o patró per accedir-hi.
  • Tancar les Apps.
  • Tancar sessions.
  • Connectar-nos a xarxes segures.
- See more at: http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/webs/mcecc/extres/esplai_digital/prevencio_riscos/privacitat#sthash.E9s0hSQr.dpuf
A L’ORDINADOR:
  • Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
  • Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
  • Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
  • Realitzar còpies de seguretat periòdiques.

A INTERNET:
  • Bloquejar les finestres emergents i només afegir-hi excepcions.
  • Connectar-nos a xarxes segures (casa, escola, etc.).
  • Contrasenyes alfanumèriques.
  • Contrasenyes diferents (no utilitzar sempre la mateixa).
  • Tancar sempre les sessions en qualsevol lloc on estiguem loguejats.
  • Vigilar si fem login des d’espais públics.

ALS DISPOSITIUS PERIFÈRICS:
  • Fer sempre una anàlisi de USB, Disc Dur Extern, etc. desconegut que utilitzem al nostre PC.
  • Si l’hem introduït a un PC aliè, analitzar-lo també.
  • Fer còpia de seguretat del contingut important.

A L’SMARTPHONE:
  • Comptar amb un antivirus.
  • Bloqueig automàtic i codi o patró per accedir-hi.
  • Tancar les Apps.
  • Tancar sessions.
  • Connectar-nos a xarxes segures.
- See more at: http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/webs/mcecc/extres/esplai_digital/prevencio_riscos/privacitat#sthash.E9s0hSQr.dpuf
A L’ORDINADOR:
  • Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
  • Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
  • Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
  • Realitzar còpies de seguretat periòdiques.

A INTERNET:
  • Bloquejar les finestres emergents i només afegir-hi excepcions.
  • Connectar-nos a xarxes segures (casa, escola, etc.).
  • Contrasenyes alfanumèriques.
  • Contrasenyes diferents (no utilitzar sempre la mateixa).
  • Tancar sempre les sessions en qualsevol lloc on estiguem loguejats.
  • Vigilar si fem login des d’espais públics.

ALS DISPOSITIUS PERIFÈRICS:
  • Fer sempre una anàlisi de USB, Disc Dur Extern, etc. desconegut que utilitzem al nostre PC.
  • Si l’hem introduït a un PC aliè, analitzar-lo també.
  • Fer còpia de seguretat del contingut important.

A L’SMARTPHONE:
  • Comptar amb un antivirus.
  • Bloqueig automàtic i codi o patró per accedir-hi.
  • Tancar les Apps.
  • Tancar sessions.
  • Connectar-nos a xarxes segures.
- See more at: http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/webs/mcecc/extres/esplai_digital/prevencio_riscos/privacitat#sthash.E9s0hSQr.dpuf
A L’ORDINADOR:
  • Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
  • Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
  • Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
  • Realitzar còpies de seguretat periòdiques.

A INTERNET:
  • Bloquejar les finestres emergents i només afegir-hi excepcions.
  • Connectar-nos a xarxes segures (casa, escola, etc.).
  • Contrasenyes alfanumèriques.
  • Contrasenyes diferents (no utilitzar sempre la mateixa).
  • Tancar sempre les sessions en qualsevol lloc on estiguem loguejats.
  • Vigilar si fem login des d’espais públics.

ALS DISPOSITIUS PERIFÈRICS:
  • Fer sempre una anàlisi de USB, Disc Dur Extern, etc. desconegut que utilitzem al nostre PC.
  • Si l’hem introduït a un PC aliè, analitzar-lo també.
  • Fer còpia de seguretat del contingut important.

A L’SMARTPHONE:
  • Comptar amb un antivirus.
  • Bloqueig automàtic i codi o patró per accedir-hi.
  • Tancar les Apps.
  • Tancar sessions.
  • Connectar-nos a xarxes segures.
- See more at: http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/webs/mcecc/extres/esplai_digital/prevencio_riscos/privacitat#sthash.E9s0hSQr.dpuf

  • Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
  • Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
  • Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
  • Realitzar còpies de seguretat periòdiques.
  • - See more at: http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/webs/mcecc/extres/esplai_digital/prevencio_riscos/privacitat#sthash.E9s0hSQr.dpuf

  • Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
  • Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
  • Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
  • Realitzar còpies de seguretat periòdiques.
  • - See more at: http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/webs/mcecc/extres/esplai_digital/prevencio_riscos/privacitat#sthash.E9s0hSQr.dpuf

  • Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
  • Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
  • Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
  • Realitzar còpies de seguretat periòdiques.
  • - See more at: http://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/webs/mcecc/extres/esplai_digital/prevencio_riscos/privacitat#sthash.E9s0hSQr.dpuf
    A L’ORDINADOR:

    •   Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
    •   Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
    •   Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
    •   Realitzar còpies de seguretat periòdiques.

    A INTERNET:

    •   Bloquejar les finestres emergents i només afegir-hi excepcions.
    •   Connectar-nos a xarxes segures (casa, escola, etc.).
    •   Contrasenyes alfanumèriques.
    •   Contrasenyes diferents (no utilitzar sempre la mateixa).
    •   Tancar sempre les sessions en qualsevol lloc on estiguem loguejats.
    •   Vigilar si fem login des d’espais públics.

    ALS DISPOSITIUS PERIFÈRICS:

    •   Fer sempre una anàlisi de USB, Disc Dur Extern, etc. desconegut que utilitzem al nostre PC.
    •   Si l’hem introduït a un PC aliè, analitzar-lo també.
    •   Fer còpia de seguretat del contingut important.

    A L’SMARTPHONE:

    •   Comptar amb un antivirus.
    •   Bloqueig automàtic i codi o patró per accedir-hi.
    •   Tancar les Apps.
    •   Tancar sessions.
    •   Connectar-nos a xarxes segures.
    Crec que són fàcil de complir i que encara que semblin fàcils o inútils serveixen. Totes aquestes mesures les he tret de L'espai digital.