dimarts, 7 de gener del 2014

Les wikis

Avui parlarem sobre les wikis. La wiki és una aplicació online que ens permet afegir informació i aquesta ser editada per diversos usuaris. Els usuaris poden editar, crear, esborrar, modificar d'una manera fàcil i intuïtiva. Amb tres simples ordes: Guardar, editar, link podem utilitzar les wikis. També un dels punts a favor és que no ens cal introduir una contrasenya (a no ser que l'autor d'aquella wiki l'hagi fet privada) i pots escollir la privadesa i qui edita, una cosa semblant al google drive. Encara que no es poden fer comentaris en línia cosa que a google drive sí que es pot.

Per treballar el món de les wikis, per grups vam decidir fer una i descobrir les característiques, els gatgets, els controls, etc. Aquesta és la nostra wiki: Our spotify.


Our Spotify

Us deixo un vídeo perquè us feu una petita idea.

  

No sabia de l'existència de les wikis però en sembla una bona manera de treballar a llarga distancia. Encara que si hagués d'escollir entre les wikis i el google drive, escolliria el drive em sembla que està més centrat en el treball en línia i sobretot perquè es poden fer comentaris i un petit xat (en les wikis es poden fer a partir de discussió).

D'acord amb Renée Fountain, les wikis tenen molts valors pedagògics a aportar com ara:

  • Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web és motivador ja que fomenta l'ús democràtic del web i promou la redacció de contingut per usuaris no tècnics.
  • Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.
  • La tecnologia Wiki promou l'escriptura: El format hipertext simplificat dels wikis permet concentrar-se en el contingut textual, és a dir en el procés d'escriure, sense les distraccions associades a les floritures d'altres programaris d'edició de text. La manca o limitació d'imatges també permet un major èmfasi en la redacció de contingut textual de qualitat.
  • Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics:
    Cocrear és complex, tant en el món real com en el virtual. Malgrat aquesta complexitat, els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abast de forma col·laborativa.
  • Els Wikis amplifiquen la interacció: Amb els wikis es recuperen alguns dels trets del llenguatge oral, com els d'apropiació i recreació, i també maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió, la publicació de resultats acumulatius.
  • Els Wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen associats molts wikis, eduquen en el debat obert, l'argumentació i contraargumentació promouen la cerca del consens i la presa de decisions de forma no jeràrquitzada.
  • Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta: Tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat. L'edició mutualitzada de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. El discurs i les modificacions queden explícites, els canvis del redactat deixen traça i es pot seguir perfectament l'evolució del discurs.
  • Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable: La majoria de treballs escolars que es proposen als centres educatius tenen audiències molt limitades (normalment únicament el professor) . Quan un treball escolar té una dimensió pública àmplia i té una vocació de permanència, adquireix una altra dimensió per als alumnes. Escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència, també pot induir l'aprenentatge de millors competències comunicatives.
  • Els Wikis promouen el voluntariat: Els valors del treball voluntari són inherents a molts projectes wiki. El professorat ha de buscar mecanismes per valorar i avaluar, qualitativament i quantitativa, les aportacions de l'alumnat en projectes com la Viquipèdia.
  • Els Wikis i l'anonimat responsable: Cal fomentar l'ètica de la participació positiva a les comunitats wiki. L'anonimat que faciliten molts wikis, ha de ser emprat de forma responsable per preservar la privacitat, no com a mecanisme d'impunitat.
Encara hi podríem trobar molt més! Hem pogut veure com les wikis també tenen un rerefons pedagògic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada